Als ik ergens een goed verhaal in zie, duik ik er met hart en ziel in. 

Hieronder vind je enkele voorbeelden van projecten die ik realiseerde, solo of in samenwerking met fijne partners. 

 

Wil je een mogelijke samenwerking verkennen?

Neem contact op en ik bekijk graag samen met jou wat we voor elkaar kunnen betekenen.  

Boek 'Levende Verbindingen'

Michaelis vzw vroeg me een boek te schrijven over 50 jaar antroposofisch geïnspireerde zorg in Vlaanderen voor mensen met een beperking. Een jaar lang mocht ik me onderdompelen in de ziel van deze unieke, holistische zorgbenadering. Ik dook in de bestaande literatuur, bezocht de zes zorginitiatieven, interviewde pioniers, medewerkers, bewoners en andere betrokkenen. Het resultaat: een boek vol warme en inspirerende verhalen, geïllustreerd met foto's van Hilde Lenaerts en vormgegeven door Gunther Fobe. Het boek werd feestelijk aan de wereld voorgesteld en warm ontvangen. Een prachtopdracht die me zowel persoonlijk als professioneel sterk geïnspireerd, gevoed en verrijkt heeft. 

Belevingsworkshop jongeren

In 2019 viert de internationale beweging van Steiner- en Waldorfscholen haar 100-jarig bestaan. In de middelbare Steinerschool in Gent mochten mijn partner Steven Cnudde en ikzelf voor die gelegenheid twee workshops organiseren voor de zevende klassers van alle Vlaamse middelbare Steinerscholen. Per dagdeel gingen we met een groep van 170 jongeren aan de slag rond verbinding, ontmoeting en het verzamelen van ideeën voor de school van de toekomst. 

Schrijven vanuit je hart

Op regelmatige basis organiseer ik het atelier 'Schrijven vanuit je hart'. Daarin deel ik een dag lang beproefde inspiratiestarters, tips en schrijftechnieken die helpen om authentiek en vanuit het hart te schrijven. Een deelneemster deelde spontaan de feedback:  "Gun jezelf deze buitenkans! Het is een rijke ervaring die je voedt met vertrouwen en bakken inspiratie geeft. Je zin om te schrijven wordt sterk aangewakkerd en je keert huiswaarts met het gevoel dat je aan de start van een fris nieuw verhaal staat." Ervaar je het graag zelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van nieuwe data. 

Schrijfvogels

In het najaar van 2016 organiseerde en begeleidde ik 'Schrijfvogels', een schrijftraject voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Via voedende inspiratiezaadjes, speelse en prikkelende oefeningen en een schatkist vol handige schrijftips leerden de kinderen vijf weken op rij verhalenstof uit de lucht te plukken en hun vondsten uit te werken op papier. Elk kind ging naar huis met een zelf ontworpen schrijfbundel vol eigen verhalen. 

Verbindende workshops op vrouwenfestival Mariposa

In 2016 en 2018 mocht ik een activiteit begeleiden op het Mariposa Vrouwenfestival. Voor de eerste editie trok ik met een groep vrouwen het bos in voor een verbindende workshop die de vrouwen dichter bij zichzelf, elkaar en de stille magie van het bos bracht. In 2018 begeleidde ik het atelier 'Zinnelijk schrijven' waarin we stil werden, landden in ons lijf en een bezielde 'bemin'-brief schreven. Eigenzinnig, ongedwongen en ongecensureerd. 

Portretten van bezielde ondernemers

Sinds enkele jaren schrijf ik portretten voor creatieve en bezielde ondernemers. Zo vroegen onder meer Jeroen en Martine me om het verhaal van hun bedrijf Artemysia neer te schrijven. Artemysia staat voor handgemaakte artistieke creaties op duurzaam hout. Op basis van een interview werkte ik het duo-portet uit tot een authentiek 'about us'.
Over coach Anke Verhees van ConnectionLab mocht ik recent een Engelstalig ondernemersportret maken. Je vindt het resultaat hier

Boek 'De schoonheid van imperfectie'

Fotografe Emilie Bonjé vroeg me om de teksten te schrijven voor haar fotoboek 'Emile - de schoonheid van imperfectie.' Een opdracht naar mijn hart. In het boek portretteert Emilie 51 Belgische kinderen met het syndroom van Down. Ze brengt hen in beeld in al hun puurheid, eigenzinnigheid en schoonheid. Fotografe Lieve Blancquaert is meter van het project, dat in samenwerking met vzw Miex tot stand kwam. De foto’s werden in maart 2016 tentoongesteld in de Sint-Niklaaskerk in Gent.

Creatief verhalenatelier 'Diep in de Zee'

Eind 2016 organiseerde ik een reeks creatieve verhalenateliers voor kinderen van 6 tot 8 jaar, met als thema 'Diep in de Zee'. Drie namiddagen op rij doken we spreekwoordelijk samen onder water. De schatten die daar verborgen lagen, haalden we naar boven via de kracht van onze verbeelding. Vervolgens gaven we ze eigenzinnig vorm met boetseerklei, schaar, papier en lijm. We luisterden naar verhalen, verzonnen er zelf, stelden ons grote en kleine vragen en toverden de ruimte samen om tot een wonderbaarlijke zee-zonder-eind. 

Workshops 'De kunst van het leven'

In juli 2016 begeleidde ik samen met mijn levenspartner Steven Cnudde enkele groepsworkshops in Frandeux, tijdens een zomerweek georganiseerd door De Essentie. Op een prachtig kasteeldomein in volle natuur namen we de deelnemers mee op reis naar hun hartsverlangens en dromen, om vervolgens authentiek met elkaar in verbinding te gaan. We werkten met een combinatie van verhalen, creatieve zelfexpressie en hart-, adem- en klankwerk. Een cocreatie die enthousiast door de groep werd onthaald en die de basis vormde voor andere gezamenlijke workshops. 

Boek 'Grow Eat Share'

Na het succesvolle en met een Vegan Award bekroonde kookboek 'Puur & Vegetarisch' bracht Restaurant Avalon in 2014 een nieuw uniek kookboek uit: 'Grow Eat Share - 120 recepten van boer tot bord'. Het boek bundelt de favoriete plantaardige recepten van vier chefs en zoomt in op de inspirerende lokale transitiepartners met wie Avalon samenwerkt. Ik was actief betrokken bij de conceptontwikkeling, interviewde de koks en partners, schreef de projectverhalen, portretten en bindteksten en stond in voor de eindredactie van het boek. 

Creative webcopy voor Likebirds - creative coworking

Als freelance ondernemer toch het collega-gevoel ervaren, dat doe ik sinds enkele jaren nu en dan bij LikeBirds, een creatieve werk- en ontmoetingsplek in Gent voor freelancers, creatieve ondernemers en andere inspiratiezoekers. Host Vicky Persyn vroeg me om de teksten voor de website onder handen te nemen. Avec plaisir! 

Workshopreeks 'Soulfood & Stories'

Een workshoptraject vol voeding voor lichaam, hart en ziel, i.s.m. Tine Tomme. Soulfood & Stories' ontstond uit onze liefde voor (h)eerlijk eten, persoonlijke groei en verbindende verhalen. Met een vaste groep doken we vijf maanden op rij in de wondere wereld van persoonlijke en universele verhalen, met de oosterse leer van de vijf elementen als kader. Ontmoeting, inspiratie en beleving stonden centraal. Tussendoor genoten we van volwaardige, biologische gerechten in het thema van de avond. Want net zoals bezielde verhalen verbinden, doen gedeelde en met liefde bereide maaltijden dat ook. 

Uniek verbindend event in Gent

Op 15 oktober 2015 organiseerde The Liberators International 'The World's Biggest Eye Contact Experiment'.
Onder het motto 'Real connections don't require WiFi' kwamen wereldwijd meer dan 115.000 mensen lokaal samen om te ervaren wat het betekent om een minuut oogcontact te delen met een onbekende. Door in een stedelijke context een platform te creëren voor respectvolle ontmoeting en authentieke verbinding, wil de organisatie bijdragen aan een warmer en meer menselijk klimaat.

Samen met Joke Ongena, Lore Verdin en een groepje lokale enthousiastelingen zette ik mijn schouders onder het organiseren en coördineren van het event in Gent. 

Schrijfworkshop jongeren op Connect Conference

Op Connect Conference 2015, een internationale jongerenconferentie in Lier, gaf ik een vierdaagse workshop creatief journalistiek schrijven. Tien jongeren gingen er samen de uitdaging aan om als een zelf-organiserend team van A tot Z een volwaardig magazine over de conferentie te creëren. Als schrijf- en storycoach begeleidde ik de jongeren doorheen dit intense proces, in samenwerking met een professioneel vormgever. Op de laatstste conferentiedag werd het magazine gedrukt en konden alle congresgangers met een eigen exemplaar naar huis. Een tastbare herinnering aan een onvergetelijke ervaring. 

(Z)onderwaterverhalen

In opdracht van Stad Gent vertelde ik verhalen rond het thema '(z)onder water' op de waterwandeldag van Belmundo 2016. Belmundo is een jaarlijkse activiteitenreeks waarbij tal van Gentse organisaties de handen ineenslaan om internationale solidariteit op de voorgrond te plaatsen. Herberg Macharius deed dienst als sfeervolle vertellocatie. 

Generatieve verhalen voor Vakantieparticipatie

Samen met collega-Nieuwmaker Griet Bouwen sprokkelde ik van 2013 tot 2015 nieuws en generatieve verhalen in het netwerk van Vakantieparticipatie, een deelwerking van Toerisme Vlaanderen. Onder het motto 'Iedereen verdient vakantie' maakt Vakantieparticipatie het voor mensen met een beperkt budget mogelijk om op vakantie te kunnen. 

Creatieve schrijfateliers i.s.m. Fabula Collective

Op vraag van Fabula Collective begeleidde ik in Gent een reeks van creatieve schrijfworkshops en verhalencafés. De vzw is het initiatief van een internationaal gezelschap van jonge veranderaars. Samen bouwen ze op een vernieuwende, integere en sprankelende manier aan een gezondere samenleving.  Een samenwerking die dankbaar wordt vervolgd. 

Interviews & reportages voor CHANGE | Think Positive

Voor CHANGE | Think Positive, 'het magazine dat alles anders bekijkt', mocht ik tal van visionaire veranderaars interviewen en maakte ik reportages over maatschappelijke thema's als de zoektocht naar nieuwe woon-, werk- en relatievormen, holistische gezondheidszorg, authentiek leiderschap, genderkwesties en de kracht van kwetsbaarheid. Ik ging o.a. in dialoog met antropologe en VN-vredesambassadeur Jane Gooddall, filantroop Fred Matser en acteur Gilles De Schrijver.

Intieme avondvoorstelling 'Lalalaere'

Een vader en zijn eerstgeboren dochter. Hij vijfenzestig, zij vijfendertig. Samen één eeuw Van Laere. 
 

Zo begon dit verhaal. Vanuit onze gedeelde liefde voor muziek en het woord organiseerden mijn vader en ik een reeks (f)luisteravonden aan de rand van een eeuwenoud beukenbos. We serveerden er een buffet van verhalen en warme luisterliedjes, hapjes en drankjes, wervelende woorden en een verdwaald vleugje magie. 

Redactionele bijdragen voor pedagogisch vakblad KIDDO

Sinds 2014 schrijf ik op regelmatige basis artikelen voor KIDDO, het pedagogisch vakblad voor professionals in de kinderopvang in Vlaanderen en Nederland. De stukken verschijnen in het gedrukte magazine en een deel wordt online beschikbaar gesteld voor abonnees. KIDDO wordt uitgegeven door Uitgeverij SWP, in samenwerking met het Expertisecentrum voor Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen (VBJK) en Kind en Gezin

Coverinterviews & columns FENCE

Voor FENCE, Vlaams magazine over tuin en buitenleven, verzorgde ik gedurende enkele jaren de coverinterviews met bekende personen die een bijzondere band hebben met tuinieren, de natuur en/of ecologie. Ik ging in gesprek met o.a. Axelle Red, Piet Goddaer van Ozark Henry, Alex Callier van Hooverphonic, Filip Peeters en Nic Balthazar. Sinds 2014 schrijf ik ook voor elke editie van het magazine een column. 

Creative short copy voor Little Black Bike

Sportief onderneemster en LikeBirds-coworker Angélique Dupré vroeg me om een merknaam te bedenken voor haar nieuwe kledinglijn met fietsoutfits voor en door vrouwen met gevoel voor mode.

Het werd 'Little Black Bike', met een knipoog naar het onmisbare korte zwarte jurkje dat elke vrouw spreekwoordelijk in haar garderobe wil. Ook de Engels- en Nederlandstalige copy voor de 'about'-pagina mocht ik voor m'n rekening nemen. 

Generatief nieuwsteam op conferentie Thomas More

Als jong gefusioneerde hogeschool een nieuwe koers varen: het is een hele uitdaging. De nieuwe beleidsprioriteiten en organisatiewaarden ingang laten vinden bij het personeel, is dat ook. Om haar cultuuromslag te ondersteunen en versnellen, organiseerde Thomas More Hogeschool een nieuwjaarsconferentie met workshops en lezingen rond de nieuwe visie en waarden. Nieuwmakers kreeg de vraag om een dagtraject te begeleiden: het maken van een generatief nieuwsmagazine, voor en door de conferentiegangers. Samen met collega Lisa Coppin, het interne communicatieteam van Thomas More en een groep door ons opgeleide generatieve-nieuwsmakers-voor-één-dag maakten we op 24 uur tijd een congresmagazine. Een levende herinnering aan de inzichten en energie van de dag. En een tastbare basis voor verdere dialoog.

Verhalen in 'Vleugelzand' en 'De Zevende Zonde'

In 2007 en 2008 schreef ik samen met mijn toenmalige collega-schrijvers van het Gentse schrijverscollectief een aantal verhalen. Ze werden gebundeld in verhalenbundels 'Vleugelzand' en 'De Zevende Zonde'. Beide boeken werden op feestelijke wijze voorgesteld aan het publiek, opgeluisterd met een streepje muziek. 

Copywriting 'Plantaardig Plan' voor Alpro Foundation

In opdracht van het Brusselse communicatiebureau MOKA nam ik de copywriting voor Het Plantaardig Plan voor mijn rekening. Het Plantaardig Plan is een initiatief van de Alpro Foundation, dat als doel heeft het bewustzijn en de kennis te vergroten over de positieve impact van plantaardige voeding op onze gezondheid. Naast het leeuwendeel van de copy voor de website, leverde ik ook de teksten aan voor de bijhorende mailings en nieuwsbrieven. 

Vertelnest op het Kinderkunstenfestival

Voor het Uilenspel Kinderkunstfestival bouwde ik samen met collega-verteller Ianthe Lauwaert een vertelnest in de torenkamer van Monasterium PoortAckere. Een middag lang vertelden we er wonderlijke verhalen in een knus kader van dons. 

Publicatie verhaal in '1001 Liefdes'

In 2010 schreef ik in het kader van het project '1001 Liefdes' een literaire liefdesbrief. Hij werd opgenomen in een van de bijhorende verhalenbundels en werd later door Koen Stassijns en Ivo van Strijtem geselecteerd voor het boek '1001 Liefdes - De mooiste liefdesbrieven' (verschenen bij De Bezige Bij Antwerpen, 2011). 

Please reload